expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Chleb dyniowy



Mięciutki ,pachnący chlebuś z pieczonej dyni.Szybki i bardzo prosty,jest po prostu rewelacyjny.


                
Składniki:

1 kilogram mąki pszennej

2 szklanki puree z pieczonej dyni

2 szklanki letniej wody

2 łyżki cukru

2 łyżki soli

2 łyżki oleju

50 gram świeżych drożdży

Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki śmietany kremówki 36%


Sposób przygotowania:








Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn
 i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy 
pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. 
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. 
Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem 
do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. 
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz