Mięciutki ,pachnący chlebuś z pieczonej dyni.Szybki i bardzo prosty,jest po prostu rewelacyjny.
Składniki:
1 kilogram mąki pszennej
2 szklanki puree z pieczonej dyni
2 szklanki letniej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki oleju
50 gram świeżych drożdży
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki śmietany kremówki 36%
Sposób przygotowania:
Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn
i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy
pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem
do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy
pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem
do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz