-
-
Składniki:
- Farsz:
2 kilogramy kapusty kiszonej
2-3 garście suszonych grzybów
4 cebule
sól,pieprz
olej lniany lub rzepakowy
Ciasto:
1 kilogram mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 jajko i żółtko
1/4 szklanki oleju
odrobina soli - Sposób przygotowania:
- Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku sitku. Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
-
Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, szklanką wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz .Pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
-
-
Mniam. Czas zrobić.
OdpowiedzUsuń