- Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza.
-
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłego mleka
50 gram drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny
Kruszonka:
150 gram maki pszennej
80 gram cukru
100 gram masła
Dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
kilka łyżek cukru
1 jajko - Sposób przygotowania:
- Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy .
- Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach ,posypujemy niewielką ilością cukru.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę , posypujemy drożdżówki . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz