- Rosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad.
-
Składniki:
Na rosół: - 1 karp
3 marchewki
2 pietruszki
seler
por
kilka ziaren pieprzu
sól.pieprz
vegeta - Pulpeciki:
- karp ugotowany z rosołu
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
sól,pieprz
Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki - Sposób przygotowania:
- Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka.
- Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną.
- Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Rosół możemy również podać z makaronem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz