- Pyszne ciasto które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy.
-
Składniki:
- Masa budyniowa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki krupczatki
¼ szklanki cukru
1 masło roślinne
1 cukier waniliowy
Masa truskawkowa:
0,5 kilograma truskawek
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowe
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy - Dodatkowo:
- 8-9 opakowań herbatników
tabliczka gorzkiej czekolady - Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu . Miksujemy za pomocą blendera , truskawki gotujemy do momentu zagotowania ,zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki , ostawiamy do stężenia.
- 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem,cukrem waniliowym i masłem . Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką,wlewamy do gotującego się mleka,gotujemy budyń.Dno formy (25x40) wykładamy herbatnikami,wylewamy gorący budyń,układamy kolejna warstwę herbatników i pozostawiamy do ostygnięcia .
- Wylewamy tężejący mus truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki .
-
Ciasto pyszne :) a blog super :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu:)Również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiasto dobre ale absolutnie nie dam nastepnym razem herbatnikow robia sie zbyt miekkie i nie mozna ich wyciagnac z blaszki bardzo dobryn pomyslem bedzie lekko brazowy biszkopt ktory bedzie sie dobrze odbijal od jasnej masy i zyska tez to ciasto na wyglądzie
OdpowiedzUsuń