Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka. Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor .dodajemy do kapusty. Boczek ,kiełbasę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do kapusty. Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna ziela, pieprzu i jałowca. Wszystko zalewamy wywarem z mięsa. Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu, ewentualnie doprawiamy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz