expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Bigos staropolski

  • Bigos staropolski jest bardzo smaczny, zupełnie inaczej smakuje niż tradycyjny bigos, często przyrządzam go na różne uroczystości rodzinne lub święta.
  • Składniki:
  • 2 kilogramy kiszonej kapusty

    0,5 kilograma białej kapusty 

    0,5 litra wywaru mięsnego 

    0,5 kilograma mięsa wołowego

    200 gram kiełbasy myśliwskiej

    200 gram wędzonego boczku

    1 duża cebula

    2 jabłka

    1 łyżka musztardy

    2 łyżki miodu

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych

    Garść suszonych grzybów

    3 listki laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    8 ziaren pieprzu

    6 ziaren jałowca

    100 ml. wina wytrawnego

    Sól

    Przyprawa do bigosu

    Olej do smażenia
  • Sposób przygotowania:
  • Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka. Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor .dodajemy do kapusty. Boczek ,kiełbasę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do kapusty. Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna ziela, pieprzu i jałowca. Wszystko zalewamy wywarem z mięsa. Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu, ewentualnie doprawiamy solą.
  • Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz