- Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
-
Składniki:250 gram maki pszennej
- 2 żółtka
1/4 szklanka oleju
25 gram świeżych drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki cukru
50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
lukier biały
kolorowe perełki cukrowe - Sposób przygotowania:
- Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami cukrowymi.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz