- Faworki są kruche i chrupiące ,ciasto nie wymaga zbyt długiego wygniatania a i tak powstają pęcherze.Smażyłam z różnych przepisów ale żadne nie spełniły moich oczekiwań,ten przepis mam sprawdzony od kilku lat i uważam że lepszych nie ma.
-
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
8 żółtek
1 szklanka piwa
1 łyżka śmietany
szczypta soli
mąką do posypania stolnicy
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Gdy ciasto podczas zagniatania okaże się za rzadkie to dosypujemy maki ,a jeśli za gęste do dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto dzielimy na mniejsze części.Wałkujemy dość cienko na stolnicy posypanej mąką,im cieńsze tym lepiej.Za pomocą radełka lub noża pniemy paski szerokość ok. 3-4 cm. i długość 10 cm.Na środku każdego paska robimy małe nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec paska.W ten sposób postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
- Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na lekko złoty kolor.Usmażone faworki układamy na ręczniku papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
- Ciasto nie wymaga długiego wygniatania,dodatek piwa sprawia że ciasto jest pulchne .
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz