- Trochę inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole.
-
Składniki:
- 0,5 kilograma filetów śledziowych
2 cebule cukrowe
2 cebule czerwone
5 ogórków konserwowych
1 mały słoik marynowanych grzybów
olej - Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę,2-3 grzyby zostawić do dekoracji.
- Śledzie układamy warstwami w salaterce,na dno wyłożyć 2/3 cebuli cukrowej-połowę śledzi-2,3 ogórków konserwowych-pozostałe śledzie-grzyby marynowane-cebula czerwona.
- Na wierzch układamy pozostałą część ogórków i cebuli i grzyby,tworząc dekorację.Całość zalewamy olejem.Pod przykryciem trzymamy w lodówce.
- Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz