expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 maja 2015

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
  • Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z jabłkiem i suszonymi grzybami .Ma intensywny kolor,wspaniały smak i aromat.Niezbędny na wigilijnym stole jako dodatek do uszek,pasztecików ,pierogów lub krokietów.
  • Składniki:
  • 1 kilogram buraków czerwonych

    3 litry wywaru warzywnego

    5 ząbków czosnku

    3-4 grzyby suszone

    1 jabłko winne

    kilka ziaren ziela angielskiego

    2 listki laurowe

    majeranek

    sól,pieprz

    cukier

    1 litr zakwasu z buraków
  • Sposób przygotowania:
  • Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki, przekałdamy do garnka, wlewamy bulion warzywny, dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków. Dodajemy zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku, jabłka pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzewamy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą , cukrem, pieprzem i majerankiem. Barszcz pozostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz