- Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z jabłkiem i suszonymi grzybami .Ma intensywny kolor,wspaniały smak i aromat.Niezbędny na wigilijnym stole jako dodatek do uszek,pasztecików ,pierogów lub krokietów.
-
Składniki:
- 1 kilogram buraków czerwonych
3 litry wywaru warzywnego
5 ząbków czosnku
3-4 grzyby suszone
1 jabłko winne
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
majeranek
sól,pieprz
cukier
1 litr zakwasu z buraków - Sposób przygotowania:
- Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki, przekałdamy do garnka, wlewamy bulion warzywny, dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków. Dodajemy zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku, jabłka pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzewamy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą , cukrem, pieprzem i majerankiem. Barszcz pozostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz