expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Zupa rybna


  • Pyszna zupka z karpia z pulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół.
  • Składniki:
  • Na wywar:
  • 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg.

    3 marchewki

    2 pietruszki

    seler

    por

    kilka ziaren pieprzu 

    3 ziarna ziela angielskiego

    2 listki laurowe

    sól.pieprz 

    vegeta
  • Na zupę:
  • 2 marchewki

    1 pietruszka

    kawałek selera

    1 papryka czerwona

    1 pomidor

    3 ogórki kiszone

    kilka kawałków papryki marynowanej

    1 szklanka przecieru pomidorowego

    1,2 szklanki śmietany 30%

    słodka i ostra papryka
  • Pulpety:
  • karp ugotowany z rosołu

    1 jajko

    kilka łyżek bułki tartej

    sól,pieprz
  • Sposób przygotowania:
  • Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka.Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną.Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.Wrzucamy do zupy i gotujemy 5 minut.Wlewamy śmietanę ,doprawiamy słodką i ostrą papryką do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz