Składniki:
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 kilograma tłustego sera białego mielonego
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany 18%
5 żółtek
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
1 kilogram smalcu
Cukier puder do posypania
0,5 kilograma tłustego sera białego mielonego
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany 18%
5 żółtek
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
1 kilogram smalcu
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.
Poproszę jedną oponkę:)
OdpowiedzUsuńIza proszę, częstuj się :)
UsuńPyszne , robiłam tylko raz i muszę powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń