expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 28 lutego 2017

Oponki z serem

Karnawał się kończy więc na ostatki postanowiłam usmażyć oponki z serem, przygotowanie ich zajęło mi niecałą godzinę. Są bardzo smaczne i wilgotne, długo zachowują świeżość.


Składniki:
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 kilograma tłustego sera białego mielonego
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany 18%
5 żółtek
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
1 kilogram smalcu
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze: