expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 kwietnia 2017

Domowa biała kaszanka

Domowa kaszanka tak naprawdę jest prosta, do jej przygotowania potrzebujemy tyko trochę czasu. Robiłam ją po raz pierwszy, wyszła bardzo smaczna, moim zdaniem jest dużo lepsza od tradycyjnej. Robiąc domowe wyroby przynajmniej wiemy z czego są zrobione i używamy naturalnych przypraw bez wzmacniaczy smaku. Do kaszanki użyłam zestawu od firmy Tradismak


Składniki:
1 kilogram łopatki wieprzowej
200 gram boczku surowego
400 gram kaszy gryczanej 
400 gram kaszy jęczmiennej
4 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łopatkę i boczek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia. Obydwie kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 3 litrami gorącego rosołu, garnek przykrywamy pokrywką, owijamy w koc i pozostawiamy na kilka godzin, kasza powinna być miękka i wchłonąć cały rosół. Mięso mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy do przestudzonej kaszy, wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Jelita wieprzowe zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, przepłukujemy je pod bieżącą wodą. Zakładamy na lejek od maszynki, zawiązujemy koniec jelita, zaczynamy napełniać przygotowanym farszem robiąc małe kaszanki. Koniec każdego jelita również związujemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, przekładamy przygotowaną kaszankę i parzymy na małym ogniu przez 30 minut. wyjmujemy z wody i układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.


6 komentarzy:

  1. Dziękuję za inspirację :) Jadłem kilkanaście razy białą kaszankę pośrodku Polski "zakłady mięsne Walichnowy"zawsze kiedy tam przejeżdżałem :) Nie pomyślałem, żeby zrobić sobie w domu :), ale dzisiaj zobaczyłem u Ciebie i wiem, że jutro to zrobię :) Dziękuję! Pozdrawiam !
    ps. poleciłem na fb i G+ może więcej osób zechce zjeść coś pysznego bez konserwantów, utrwalaczy,E ...,E..., ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję a kaszankę polecam, jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobione :) Dziękuję! http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/04/biaa-kaszanka-domowa-z-watrobka.html Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Cieszę się że mój przepis się przydał. Pozdrawiam

      Usuń
  3. powiedzcie ile z tego wyda. ile jelit potrzeba na ta ilosc skladnikow

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam, jest pyszna. Najwiekszy problem mialam z włożeniem farszu do sztucznych osłonek. Musiałam użyć łyżki. Ale trud sie opłacił. Lubię nowe wyzwania.

    OdpowiedzUsuń