expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 29 października 2016

Desery mocno kawowe

Za oknem szaro i ponuro więc zapraszam na pyszne desery, nic nam tak nie poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %. Są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia, idealne zamiast popołudniowej kawy.


Składniki:
0,5 litra śmietany 30%
200 ml. likieru kawowego
100 ml. amaretto
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
0,5 litra gorącej wody
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gram gorzkiej czekolady
50 gram orzeszków ziemnych w karmelu Plenus
4 małe batony Prince Polo
2 śmietan-fixy
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy , miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy. Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu. Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.


2 komentarze: