expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 16 października 2016

Chleb mleczny na zakwasie

Z okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje.


Składniki:
3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 
500 gram mąki pszennej chlebowej
2/3 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka drożdży suszonych
Dodatkowo"
1 jajko
2 łyżki śmietany słodkiej
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy w dwa bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch nacinamy nożem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki smarujemy rozkłóconym jajkiem ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce.



1 komentarz:

  1. ja już po sklepowe chleby nie sięgam, ale na taki domowy wypiek skusiłabym się z dużym apetytem :)

    OdpowiedzUsuń