Składniki:
5 kilogramów jabłek
2 szklanki cukru
Sok z połowy cytryny
2 szklanki cukru
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru. Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
Takie jabłuszka otwarte zimą są najlepsze.:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
Bogusiu takie jabłka to są bardzo pyszne:) Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńPyszne jabłuszka , na zimę w sam raz :)
OdpowiedzUsuń