expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 17 października 2016

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową

To pyszne ciasto kruche upiekłam z masą jabłkowo-śliwkową oraz kruszonką kokosowa, jest to moje ulubione ciasto. Jesienna porą dość często je piekę, uwielbiam kiedy podczas pieczenia aromat ciasta roznosi się po całym domu. Do ciasta użyłam produktów ze sklepu Galeria Herbat.


Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Plenus
125 gram masła
Kruszonka kokosowa:
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
100 gram wiórek kokosowych Plenus 
Masa owocowa:
1 kilogram śliwek
1 kilogram jabłek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu aż będą gęste. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz: