Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego Plenus
1 łyżeczka proszku do pieczenia Plenus
125 gram masła
Kruszonka kokosowa:
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
100 gram wiórek kokosowych Plenus
Masa owocowa:
1 kilogram śliwek
1 kilogram jabłek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
125 gram masła
Kruszonka kokosowa:
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
100 gram wiórek kokosowych Plenus
Masa owocowa:
1 kilogram śliwek
1 kilogram jabłek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu aż będą gęste. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pysza propozycja!
OdpowiedzUsuń