expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 października 2016

Cebulki marynowane z kurkumą

Cebulki marynowane z kurkumą są smaczne i mają bardzo ładny żółty kolor. Często wykorzystuję je do różnych sałatek, surówek i wielu innych dań. Zawsze kupował takie żółte cebulki ale swoje smakują dużo lepiej.


Składniki:
2 kilogramy małych cebulek
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka kurkumy
2 łyżki gorczycy
Sposób przygotowania:
Małe cebulki obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy na sicie. Do większego garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, kurkumę oraz gorczycę, zagotowujemy. Na gotującą zalewę wrzucamy cebulki i gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania. Sitkiem wyławiamy cebulki i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorąca zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz