expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 9 października 2016

Konfitura z brusznicy i jabłek

Konfitura z brusznicy stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu. 


Składniki:
1 kilogram brusznicy-czerownej borówki
1 kilogram jabłek
0,5 kilogram cukru
Sok z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zaczną pękać, dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce się zaczną rozpadać. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz