Składniki:
2 piersi z kaczki
1 kilogram węgierek
Sól himalajska
Tymianek Plenus
Czosnek granulowany Plenus
Przyprawa do kaczki
Olej
1,5 łyżki soli himalajskie Plenus
150 ml. nalewki śliwkowej
1 kilogram węgierek
Sól himalajska
Tymianek Plenus
Czosnek granulowany Plenus
Przyprawa do kaczki
Olej
1,5 łyżki soli himalajskie Plenus
150 ml. nalewki śliwkowej
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju. Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą do patelni i obsmażamy do uzyskania rumianego koloru. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego, układamy piersi z kaczki, dodajemy pozostałe śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi co jakiś czas polewamy nalewką śliwkową, przed podaniem piersi kroimy na kawałki i podajemy z pieczonymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz