4 litry świeżego mleka koziego
4 krople podpuszczki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka ziaren czarnuszki
1 łyżeczka płatków chili
Dodatkowo:
Chusta serowarska
Sitko do odcedzania
Termometr
Długi nóż
Małe sitko
1 litr wody
200 gram soli niejodowanej
4 krople podpuszczki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka ziaren czarnuszki
1 łyżeczka płatków chili
Dodatkowo:
Chusta serowarska
Sitko do odcedzania
Termometr
Długi nóż
Małe sitko
1 litr wody
200 gram soli niejodowanej
Sposób przygotowania:
1) Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy do temperatury 37 stopni, zdejmujemy z ognia, dodajemy sól oraz cztery krople podpuszczki, mieszamy przez minutę, kolejna minutę mieszamy tylko po wierzchu mleka. Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy na pół godziny, przez ten czas powinien się wytworzyć skrzep.
2) Po upływie 30 minut ostrym długim nożem kroimy skrzep na 1 cm. kawałki, delikatnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut. do garnka z kawałkami skrzepu dodajemy czarnuszkę oraz płatki chili, mieszamy.
3) Małym sitkiem oddzielamy kawałki skrzepu od serwatki i umieszczamy na chuście wyłożonej na sicie. Ser pozostawiamy na 24 godziny żeby odciekł, możemy lekko dociążyć.
4) W 1 litrze wody rozpuszczamy 200 gram soli, przekładamy ser do zalewy i pozostawiamy przez 6 godzin, ser wyjmujemy, pozostawiamy na kilka godzin żeby odciekł, potem wstawiamy do lodówki. Ser jest gotowy do spożycia, możemy go również pozostawić na kilka tygodni żeby dojrzał. Z podanego przepisu wyszedł mi serek o wadze 270 gram.
Zestaw do domowej produkcji sera można kupić w sklepie Serowar.pl
Prosze Pani,czy mozna korzystac z tego przepisu robiac ser z innego rodzaju mleka?
OdpowiedzUsuńZamiast mleka koziego może Pani użyć świeżego mleka krowiego.
Usuń