Składniki:
250 gram mąki orkiszowej
250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 szklanki letniej wody
20 gram świeżych drożdży
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
Ziarna do posypania bułek
250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 szklanki letniej wody
20 gram świeżych drożdży
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
Ziarna do posypania bułek
Sposób przygotowania:
Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży i wody robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.
Bogusiu, u Ciebie, jak zwykle, pysznie wyglądające pieczywo :). Gdybym dotąd go nie piekła, to Twoje wypieki na pewno zmotywowałyby mnie do działania :). Uwielbiam testować przepisy. Na pieczywo najbardziej. Zatem muszę i te wpisać na moją listę z nagłówkiem " do zrobienia " :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeże, domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
jak malowane :)
OdpowiedzUsuń