expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Chrzan żurawinowy

Chrzan z dodatkiem konfitury żurawinowej jest bardzo smaczny, na lekko ostry smak, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Zawsze przygotowuje go ze świeżo utartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy.



Składniki:
2-3 korzenie chrzanu
3/4 szklanki konfitury żurawinowej
sól
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin (chrzan będzie bardziej miękki podczas tarcia). Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy konfiturę żurawinową, lekko solimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz