Składniki:
1 kilogram mąki żytniej jasnej chlebowej
450 gram mąki żytniej razowej
250 ml. aktywnego zakwasu
20 gram świeżych drożdży
1 litr letniej wody
2 łyżki soli himalajskiej
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę jasną i razową, dodajemy sól, zakwas oraz drożdże rozmieszane w wodzie. Wszystko razem zagniatamy, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny.
Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w trzy małe bochenki, przekładamy do małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ja pozostawiam na dwie godziny.
Chleby wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek, zdejmujemy papier i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Bogusiu, ile czasu muszę zagniatać to ciasto ręcznie ? Mówi się, że chleby z mąki żyniej nie powinny być długo wyrabiane. Zatem pytam, bo chleba o takim składzie dotąd nie robiłam.
OdpowiedzUsuńAnetka ja zagniatam do połączenia się składników i odstawiam do wyrośnięcia.
UsuńTak też zrobię. Dziękuję :)
UsuńNiestety próbowałam ostatnio zrobić swój pierwszy zakwas, ale spleśniał po 4 dniach :( Na razie więc zostaję na chlebach z samych drożdży. Na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com jest kilka przepisów na domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pieczywo na zakwasie, spróbuj może się uda:)
Usuń