expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 3 kwietnia 2016

Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują.

Składniki:
Ciasto:
0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag
1 szklanka letniej wody
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli
Mąka do podsypania
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
400 gram sera białego
2 cebule
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną cebulę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka.
Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz