Składniki:
370 gram suchej fasoli Jaś Cenos
1 cebulą
1 marchewka
1 pietruszka
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz
Olej rzepakowy do smażenia
Bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin żeby fasola napęczniałą. Fasolę odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ostudzoną mielimy lub miksujemy blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zmielonej fasoli dodajemy podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
takich kotletów jeszcze nie jadłam ;) muszę wypróbować przepis na piątkowy obiad :) wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł żeby przemycić dziecku fasolę, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję,kotlety polecam, są bardzo smaczne i sycące:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe kotleciki <3 Koniecznie muszę skosztować <3
OdpowiedzUsuń