Składniki:
1,5 kilogram boczku bez skóry
0,5 łyżeczki pektosoli
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
olej
Farsz:
0,5 kilograma mięsa mielonego
2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego
0,5 łyżeczki pektosoli
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
Sznurek masarski
Sposób przygotowania:
Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia. Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz