expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 10 października 2016

Powidła śliwkowe bez cukru z piekarnika

Uwielbiam powidła śliwkowe, osobiście nie mogę spożywać cukru więc te są w sam raz dla mnie. Smak lekko wzbogaciłam dodając do nich cynamon oraz kardamon.


Składniki:
4 kilogramy dojrzałych śliwek węgierek
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, kroimy na połowę usuwając z nich pestki, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cynamonem i kardamonem, lekko mieszamy. Wstawiamy do piekarnika, bez przykrycia i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszamy. Piekarnik wyłączamy, powidła zostawiamy do ostudzenia, następnego dnia pieczemy przez kolejną godzinę. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzeni. Pasteryzujemy przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz