expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 21 października 2016

Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem

Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym i pieprzem czerwonym przygotowałam na obiad, wyszły smaczne i aromatyczne. Pieprz czerwony świetnie połączył się z masłem czosnkowym i natką pietruszki, dzięki niemu pstrągi mają lekko słodki smak.


Składniki:
2 oczyszczone pstrągi tęczowe
2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu Swojski wyrób
Sól
100 gram masła
2 ząbki czosnku
Pól pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pieprz czerwony lekko rozgniatamy w moździerzu, nacieramy umyte i osuszone pstrągi, lekko oprószamy solą, wstawiamy na godzinę do lodówki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Pstrągi wyjmujemy z lodówki, do środka przekładamy masło z czosnkiem, wkładamy po kilka gałązek natki. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą pieprzu czerwonego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz