expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 3 października 2016

Zupa ze świeżych pomidorów

Często gotuję zupę ze świeżych pomidorów, zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem.


Składniki:
2 udka z kurczaka
2 średnie marchewki 
1 pietruszka
Kawałek selera 
Kawałek pora
Mała cebula
1 kilogram dojrzałych pomidorów
3 litry wody
200 ml.śmietany 18%
2 łyżki mąki
5 ziaren pieprzu
Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób
Sól,pieprz
Natka pietruszki
Dowolny makaron
Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy umyte mięso, dodajemy obrane i umyte warzywa, zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, doprawiamy do smaku solą oraz przyprawę rosołową, gotujemy do miękkości mięsa. Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.



2 komentarze: