- Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu. Mają wspaniały smak, przypominający smak piernika. W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
-
Składniki:
- 500 gram filetów śledziowych
- 2 cebule
- 200 gram śliwek suszonych
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
4 łyżki octu
2 liście laurowe
pieprz,cukier - Sposób przygotowania:
- Śledzie przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, moczymy przez godzinę. Cebule obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, cynamon i listek laurowy, dusimy na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy.
- Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz