expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem


  • Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu. Mają wspaniały smak, przypominający smak piernika. W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
  • Składniki:
  • 500 gram filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 200 gram śliwek suszonych
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki miodu
    0,5 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki octu
    2 liście laurowe
    pieprz,cukier
  • Sposób przygotowania:
  • Śledzie przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, moczymy przez godzinę. Cebule obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, cynamon i listek laurowy, dusimy na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy.
  • Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz