Składniki:
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
1,2 główki białej kapusty
0,5 kilograma pieczarek
2 cebule
sól,pieprz
olej do smażenia
jajka i bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy, odstawiamy ciasto na pół godziny żeby odpoczęło. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem, smażymy cienkie naleśniki. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody, studzimy. Pieczarki myjemy, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do momentu odparowania wody. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych pieczarek, chwilę razem podsmażamy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz