expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 maja 2015

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami są bardzo smaczne, często wykorzystuję do nich kapustę która zostaje mi często z gotowania gołąbków.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:

2 szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

2 jajka

szczypta soli
Farsz:

1,2 główki białej kapusty

0,5 kilograma pieczarek

2 cebule

sól,pieprz

olej do smażenia

jajka i bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy, odstawiamy ciasto na pół godziny żeby odpoczęło. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem, smażymy cienkie naleśniki. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody, studzimy. Pieczarki myjemy, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do momentu odparowania wody. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych pieczarek, chwilę razem podsmażamy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz