expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Szybkie uszka z grzybami


  • W moim domu zawsze podaję uszka z grzybami z barszczem czerwonym, nie było by kolacji bez nich. Uszka często przyrządzam w ten sposób szczególnie na wigilię kiedy trzeba ich zrobić dużą ilość.



  • Składniki:
  • Farsz:
  • ok.150 gram suszonych grzybów
    1 kilogram pieczarek
    2 duże cebule
    sól,pieprz
    olej 
    kilka łyżek bułki tartej
    Ciasto:
    1 kilogram mąki
    2 szklanki ciepłej wody
    1 jajko i żółtko
    1/4 szklanki oleju
    odrobina soli
  • Sposób przygotowania:
  •  Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki, przesmażamy razem na rozgrzanym oleju. Ostudzone mielimy razem z grzybami na sitku o dużych oczkach, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
  •  Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  •  
  • Ciasto dzielimy na mniejsze części, cienko wałkujemy na okrągłe placki, przekładamy na formę do uszek, łyżeczką nakładamy farsz w zagłębienia.
  • Przykrywamy drugim plackiem, wałkujemy mocno dociskając, formę odwracamy, uderzając o stolnicę wysypujemy uszka.
  • Układamy na tacy wysypanej mąką.

Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.   
                                                                                                                                     
                                                                                                                                                 Uszka możemy popakować w torebki i zamrozić , a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie.

Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz