- Takie pierniki piekę zawsze na święta, nie trzeba ich piec dużo wcześniej, można je jeść zaraz po upieczeniu, są miękkie.
- Składniki :
- 1 kilogram mąki pszennej
400 gram miodu
300 gram masła
400 gram cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
20 gram sody oczyszczonej
2 opakowania przyprawy do piernika - Sposób przygotowania:
- Masło i miód przekładamy do rondla, podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i sodą , dodajemy przyprawę do piernika, wlewamy ostudzone masło z miodem i roztrzepane jajka. Zagniatamy gładkie lśniące ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 cm, za pomocą foremek wycinamy różne kształty pierników. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pierniczki możemy polukrować lukrem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz