- Takie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku.
-
Składniki:
- 250 gram maki pszennej
2 żółtka
1/4 szklanka oleju
25 gram świeżych drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki cukru
50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej - Lukier:
- 80 gram cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody - Dodatkowo:
- 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
tłuszcz do wysmarowania formy - Sposób przygotowania:
- Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz