expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Pączki z nadzieniem różanym

  • Pyszne i puszyste pączki z nadzieniem różanym.Moje ulubione,z tym nadzieniem smakują mi najlepiej.Mam do nich ogromną słabość.
  • Składniki:
  • 1 kilogram mąki

    10 żółtek

    100 gram świeżych drożdży

    1 łyżka cukru

    400 ml. letniego mleka

    150 gram masła

    150 gram cukru pudru

    szczypta soli

    50 ml. wódki lub spirytusu

    Dodatkowo:
  • 500 gram różanej marmolady

    cukier puder do posypania 

    olej lub tłuszcz do smażenia
  • Sposób przygotowania:
  • Mąkę i cukier puder przesiewamy osobno.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru ,300 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy marmoladę różaną,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
  • Z podanego przepisu powinno wyjść 60 pączków.Pączki możemy zrobić z innym smakiem marmolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz