expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Śledzie po grecku

Bardzo smaczne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami , marchewką i cebulą, ładnie prezentują się na wigilijnym stole.

  • Składniki:
  • 500 gram płatów śledziowych

    500 gram marchewki

    500 gram cebuli

    150 gram rodzynek

    mały słoiczek przecieru pomidorowego

    0,5 szklanki oleju

    3 ziela angielskie 

    2 listki laurowe

    2-3 łyżki octu
  • Sposób przygotowania:
  • Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Marchewkę myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo, ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę kroimy w ósemki, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy startą marchewkę , rodzynki, przecier pomidorowy , listek laurowy, ziele angielskie oraz ocet, delikatnie mieszamy i chwile podgrzewamy na małym ogniu. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonych warzyw, delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz