expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Mini pączusie

  • Pyszne pączusie oblane lukrem i czekoladą.

  • Składniki:
  • 0,5 kilograma mąki

    5 żółtek

    50 gram świeżych drożdży

    1 łyżeczka cukru

    200 ml. letniego mleka

    75 gram masła

    75 gram cukru pudru

    szczypta soli

    30 ml. wódki lub spirytusu
  • Lukier:
  • 150 gram cukru pudru 

    2-3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    tłuszcz do smażenia
  • Sposób przygotowania:
  • Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm..Małym kieliszkiem wykrawamy krążki .Pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki.
  • Pączki możemy posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz