- Pyszne pączusie oblane lukrem i czekoladą.
-
Składniki:
- 0,5 kilograma mąki
5 żółtek
50 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml. letniego mleka
75 gram masła
75 gram cukru pudru
szczypta soli
30 ml. wódki lub spirytusu - Lukier:
- 150 gram cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
tłuszcz do smażenia - Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm..Małym kieliszkiem wykrawamy krążki .Pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki.
- Pączki możemy posypać cukrem pudrem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz