Miód i masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy ostudzony miód z masłem oraz roztrzepane jajko z żółtkiem. Zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 centymetra, foremkami w kształcie gwiazdek wycinamy gwiazdki o różnych wielkościach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po trochu cukier puder i sok z cytryny. Choinki składamy zaczynając od największej gwiazdki, smarując środek lukrem. Pozostały lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy choinki lukrem, cukrowymi perełkami i gwiazdkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz