expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 maja 2015

Piernikowe choinki


  • Choinki są bardzo piękną ozdobą świątecznego stołu.Możemy je również podarować jako słodki prezent na święta.
  • Składniki:
  • Pierniki:

  • 500 gram mąki pszennej

    200 gram miodu

    150 gram masła

    200 gram cukru pudru

    1 jajko

    1 żółtko

    10 gram sody oczyszczonej

    1 opakowanie przyprawy do piernika

    Lukier do dekoracji:

    1,5 szklanki cukru pudru

    1 białko jajka

    sok z jednej cytryny

    Dodatkowo do dekoracji:

    perełki kolorowe

    gwiazdki kolorowe

    posypka kolorowa

    foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach

    rękaw cukierniczy
  • Sposób przygotowania:
  • Miód i masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy ostudzony miód z masłem oraz roztrzepane jajko z żółtkiem. Zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 centymetra, foremkami w kształcie gwiazdek wycinamy gwiazdki o różnych wielkościach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po trochu cukier puder i sok z cytryny. Choinki składamy zaczynając od największej gwiazdki, smarując środek lukrem. Pozostały lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy choinki lukrem, cukrowymi perełkami i gwiazdkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz