expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Drożdżowe pierożki-serduszka

  • Pyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową .
  • Składniki:
  • Ciasto:
  •  szklanki mąki pszennej

    3,4 szklanki ciepłej wody

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżki oleju

    20 gram drożdży
  • Farsz:
  • 200 gram szynki

    200 gram pieczarek

    1 cebula

    pół papryki czerwonej

    200 gram sera żółtego

    ketchup pikantny

    zioła do pizzy
  • Dodatkowo:
  • papier do pieczenia

    1 jajko

    olej do smażenia 
  • Sposób przygotowania:
  • Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynkę ,cebulę i paprykę kroimy w paski.Wszystko razem łączymy.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Drożdże mieszamy z wodą,2 łyżkami mąki i cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko.
  • Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz