expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Paszteciki z kapustą i grzybami


  • Paszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe.
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 500 gram mąki

    50 gram drożdży

    1 łyżka cukru

    2 jajka i 2 żółtka

    2 łyżki mleka

    0,5 szklanki śmietany 18 %

    150 gram stopionego masła

    sól
  • Farsz:
  • 1 kilogram kiszonej kapusty

    2 garści suszonych grzybów

    2 cebule

    olej 

    sól,pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • Sposób przygotowania:
  • Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę , przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, cukru i mleka robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut . Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą część wałkujemy na długi prostokąt o szerokości 12cm.. Wzdłuż każdego boku układamy farsz, zwijamy paszteciki w rulon, układamy złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroimy małe paszteciki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Paszteciki możemy podawać same lub z czerwonym barszczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz