Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę , przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, cukru i mleka robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut . Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą część wałkujemy na długi prostokąt o szerokości 12cm.. Wzdłuż każdego boku układamy farsz, zwijamy paszteciki w rulon, układamy złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroimy małe paszteciki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz