- Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo.
- Składniki:
- Ciasto kruche:
0,5 kilograma maki pszennej
kostka margaryny
150 gram cukru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 puszka gotowego kajmaku
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
100 gram masy cukrowej lub marcepanowej
kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony)
tłuszcz do formy - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
- Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy wierzch mazurka.
- Mazurka najlepiej przyrządzić dwa dni wcześniej żeby zmiękł.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz