sobota, 9 maja 2015
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną
Tak przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe.
Składniki:
5 białych kiełbas surowych
2 cebule
1 duże kwaśne jabłko
Garść suszonej żurawiny
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki kminku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Sól
Olej
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz