expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną


Tak przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe.



Składniki:

5 białych kiełbas surowych

2 cebule

1 duże kwaśne jabłko

Garść suszonej żurawiny

1 łyżka majeranku

0,5 łyżki kminku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

Sól

Olej


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz