Smaczna i efektowna babka keksowa,jest wilgotna i smaczna.Zawsze piekłam keks ale tym razem postanowiłam upiec w formie babki.
Składniki:
250 gram mąki pszennej
250 gram miękkiego masła
250 gram cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 gram mieszanki keksowej
50 ml. rumu
Lukier:
150 gram cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.Na końcu dodajemy mieszankę keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę,posypujemy skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz