- Bardzo smaczne pączki z kremem czekoladowym.
-
Składniki:
- 0,5 kilograma mąki
5 żółtek
50 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml. letniego mleka
75 gram masła
75 gram cukru pudru
szczypta soli
30 ml. wódki lub spirytusu
Dodatkowo:
1 opakowanie kremu czekoladowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 18 %
olej lub tłuszcz do smażenia - Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy pączki.
- Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pączków.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz