- Sernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne.
- 
Składniki:
- Ciasto:
 3,5 szklanki mąki pszennej
 1 kostka margaryny
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 3 łyżki kakao
 1 szklanka cukru
 cukier waniliowy
 1 jajko
 Masa serowa:
 1 kilogram sera białego
 1 masło roślinne
 8 jajek
 350 gram cukru
 1 budyń waniliowy
 1 puszka brzoskwiń
 Dodatkowo:
 papier do pieczenia
- Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy na dwie równe części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy.
- 
Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.Z białek ubijamy pianę,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- 
Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.Z pozostałego ciasta wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki ,lub wycinamy nożem cienkie paski i układamy na masie serowej tworząc kratkę.Pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
- 
 
 
Super serniczek.Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza:)))
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Jak wygląda taki nóż do kratki i gdzie można nabyć?
OdpowiedzUsuń