- Te pyszne torciki zrobiłam na deser na Walentynki,wyglądają bardzo kusząco i są bardzo smaczne.
-
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym - Krem:
- 400 gram masła
250 gram serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
200 gram białej czekolady - Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
złote perełki cukrowe - Sposób przygotowania:
-
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca.
- Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości,dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy,uważając aby masa się nie zważyła.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kremu,miksujemy.
- Kremem przekładamy małe biszkopty w kształcie serc,tak żeby powstały 3 torciki.Smarujemy wierz i boki.Boki dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i końcówki w kształcie łezki nr. 104.
Pyszne torciki.
OdpowiedzUsuńFajny blog.
Bogusia zapraszam również do mnie:
http://izabelawkuchni.blogspot.com/
Dziękuję, Iza na pewno odwiedzę Twój blog:)
OdpowiedzUsuń