expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 21 maja 2015

Torcik winogronowy

  • Bardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową .
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma winogron różowych

    700 ml. Śmietany 30%

    2 galaretki cytrynowe

    2 galaretki fioletowe

    0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • Sposób przygotowania:
  • Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami .
  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy tężejące galaretki , dokładnie miksujemy.
  • Na biszkopty wykładamy połowę ubitej śmietany ,układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany ,wyrównujemy .
  • Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody ,odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę przeuroczo.. I tak dziewczęco! :) Śliczny i na bank smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję , torcik jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń