Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne.
Składniki:
0,5 kilograma mięsa mielonego
1 cebula
1 kajzerka
1 jajko
sól,pieprz
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor.
Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do klopsów i gotujemy do miękkości warzyw.Dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę jeszcze gotujemy.Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz