expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Wielkanocny barszcz chrzanowy

  • Barszcz chrzanowy to moje tradycyjne danie Wielkanocne,zawsze jemy go na śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie.
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma żeberek wędzonych

    1 szklanka zakwasu na żurek

    1 kilogram korzenia chrzanu 

    3 łyżki mąki pszennej

    1 szklanka śmietany 30 %

    3 jajka

    Sok z cytryny

    Sól,pieprz

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu 

    Vegeta
  • Sposób przygotowania:
  • Do garnka wkładamy żeberka ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku vegetą.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i miksujemy,wlewamy po trochu do barszczu ciągle mieszając, uważając żeby śmietana się nie zważyła.
  • Barszcz podajemy z ugotowanymi jajkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz